Είναι φοβερό το ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, τέτοια βαρβαρότητα, τόσο απάνθρωπη κατάσταση που αυτοί οι άνθρωποι προφανώς πνίγηκαν „, δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Heinz Fischer σε δήλωση τύπου για το δράμα των προσφύγων στο Burgenland.

Είναι φοβερό το ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, τέτοια βαρβαρότητα, τόσο απάνθρωπη κατάσταση που αυτοί οι άνθρωποι προφανώς πνίγηκαν „, δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Heinz Fischer σε δήλωση τύπου για το δράμα των προσφύγων στο Burgenland.

15:55 | Ομοσπονδιακός Πρόεδρος: „Η δύναμη ενδιαφέρεται πολύ“

„Είναι φοβερό που κάτι τέτοιο είναι δυνατό, τόσο βίαιη, τόσο απάνθρωπη που αυτοί οι άνθρωποι προφανώς πνίγηκαν“, δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Heinz Fischer σε δήλωση Τύπου για το δράμα των προσφύγων στο Burgenland. „Φυσικά, επηρεάζει πολύ.“

Επίσης, δεν δίστασε να καλέσει για ένα λεπτό πένθος στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων, όπου «αυτό το συγκλονιστικό γεγονός γιορτάστηκε», δήλωσε ο Φίσερ. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος είπε ότι πρέπει „να πιέσουμε σκληρά για να συγκρατήσουμε και να τερματίσουμε αυτόν τον δολοφονικό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος παράγει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, και για να τερματίσει την αστάθεια στο γειτονικό Ιράκ“.

„Η καταπολέμηση της ρίζας του προβλήματος των προσφύγων είναι το πιο σημαντικό πράγμα“, δήλωσε ο Φίσερ, ο οποίος ζήτησε να ληφθεί πιο προσεκτικά το δεύτερο μέτρο και να τιμωρηθεί. „Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την αιτία τέτοιων μετακινήσεων προσφύγων“, δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι „δεν θα υπάρξουν πλέον βομβαρδισμοί, πυροβολισμοί σε χωριά, ότι άνθρωποι σκοτώνονται και γυναίκες βιάζονται. Αυτό είναι καθήκον της διεθνούς κοινότητας“, δήλωσε ο Φίσερ.

15:50 | Ρυμουλκούμενο φορτηγό

Το φορτηγό, στο οποίο ανακαλύφθηκαν 20 έως 50 νεκροί πρόσφυγες την Πέμπτη, απομακρύνθηκε από το χώρο στάθμευσης το απόγευμα. Ένα ρυμουλκούμενο όχημα σήκωσε τον μπροστινό άξονα του βαρέου οχήματος και έφυγε με το φορτηγό, συνοδευόμενο από συνοδεία αστυνομίας. Αρχικά, δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό.

15:40 | Η „εντατική αρχική φάση έρευνας“ βρίσκεται σε εξέλιξη

Μετά το δράμα των προσφύγων στο A4 στο Burgenland, η εισαγγελία του Eisenstadt ξεκίνησε τις έρευνές της για να διευκρινίσει την τύχη των προσφύγων που είχαν πεθάνει. „Βρισκόμαστε στη φάση της εντατικής αρχικής έρευνας“, δήλωσε ο διευθυντής της αρχής Johann Fuchs.

Ο Fuchs υποθέτει ότι υπάρχουν „τουλάχιστον 20 νεκροί“ στο φορτηγό που σταθμεύουν σε έναν κόλπο βλάβης. Ο επικεφαλής του εισαγγελέα δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την εθνικότητα, την ηλικία και τον πιθανό χρόνο θανάτου: „Ξεκίνησε μια αυτοψία. Η εξέταση των ευρημάτων από έναν ιατροδικαστή βρίσκεται σε εξέλιξη.“ Πόσο καιρό θα διαρκέσει έως ότου καταστεί σαφές από τι πέθαναν οι πρόσφυγες είναι αδύνατο να εκτιμηθεί: „Δεν υπάρχει περίπτωση αναφοράς για κάτι τέτοιο.“

Η εισαγγελία έχει ήδη επικοινωνήσει με τις ουγγρικές αρχές επιβολής του νόμου – το φορτηγό 7,5 τόνων διαθέτει αριθμό κυκλοφορίας στην Ουγγαρία.https://reduslims.me/gr/ Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ίχνος του οδηγού που έχει αποσυρθεί. „Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο για να ερευνήσουμε τον οδηγό και τους υποστηρικτές του και να λύσουμε το έγκλημα“, διαβεβαίωσε ο Φουχς.

15:30 | Μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου

Μνημόσυνο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 7 μ.μ. για τον εορτασμό των προσφύγων που πέθαναν με ρυμουλκό. Την αποστολή θα ηγηθεί ο Καρδινάλιος Christoph Schönborn, ο οποίος την Πέμπτη ζήτησε από όλες τις εκκλησίες να χτυπήσουν τις καμπάνες αυτή τη στιγμή. Ο Schönborn και ο επίσκοπος Eisenstadt Egidius Zisfkovics σοκαρίστηκαν.

„Η συμπάθειά μου απευθύνεται σε εκείνους τους ανθρώπους που έπρεπε να υποστούν αυτόν τον αδιανόητα οδυνηρό θάνατο“, δήλωσε ο Schönborn, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος στη Ρώμη, μέσω του „Kathpress“ και συνεχίζει: „Ξαφνικά, αυτή η τρομερή πράξη καθιστά σαφή την ανθρώπινη κατάσταση των προσφύγων, που απαιτεί μια γενναιόδωρη στάση από όλους μας – και θαρραλέες αποφάσεις. “ Ο Schönborn φοβόταν επίσης από την «απερίγραπτη ανθρώπινη περιφρόνηση των λαθρεμπόρων». Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ενεργήσει ενωμένη, „προκειμένου να καταργήσει αυτούς τους εγκληματίες με όλα τα επιτρεπόμενα μέσα“.

15:25 | Η SPÖ θέλει να καταπολεμήσει τους λαθρέμπορους

Ενόψει των θανάτων έως και 50 ατόμων σε ένα φορτηγό με τρακτέρ, ο ομοσπονδιακός διευθύνων σύμβουλος της SPÖ Gerhard Schmid μιλά για μια «απίστευτη τραγωδία» που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Είναι σημαντικό να «καταπολεμήσουμε το πρόβλημα του λαθρεμπορίου, όπου οι εγκληματίες κερδίζουν χρήματα από τα δεινά άλλων ανθρώπων, με όλα τα μέσα του κράτους δικαίου».

Από την άποψη του SPÖ, θα απαιτηθούν υποχρεωτικές ποσοστώσεις διανομής της ΕΕ, ενεργός ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, στοχευμένη αναπτυξιακή βοήθεια και στενή συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και τις ΜΚΟ προσφύγων. Όλα αυτά είναι μέτρα που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμα „ότι η κατάσταση στις χώρες προέλευσης βελτιωθεί και λιγότεροι άνθρωποι ζητούν άσυλο και πρέπει να αναλάβουν τον κίνδυνο να φύγουν“, τόνισε ο Schmid.

15:05 | Οι θεατές επιβραδύνουν στη σκηνή του εγκλήματος

Αξιωματούχοι με γιλέκα ασφαλείας και εγκληματολογία με λευκές φόρμες κινούνται γύρω από το όχημα. Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι θεατές συνεχίζουν να επιβραδύνονται.

Αρκετοί από τους περαστικούς, πολλοί μάλλον πηγαίνουν επίσης στις σημερινές ετήσιες αγορές αργά το βράδυ με ένα πρόγραμμα εκπομπών και ζωντανή μουσική στο κοντινό Outlet Designer στο Parndorf, λαμβάνοντας φωτογραφίες από κινητό τηλέφωνο. Πολλά από αυτά έχουν ήδη αναρτηθεί σε κοινωνικά δίκτυα.

Επτά οχήματα πολιτών με φώτα που αναβοσβήνουν στην οροφή και δύο περιπολικά της αστυνομίας σταθμεύουν δίπλα στο φορτηγό με ουγγρικές πινακίδες κυκλοφορίας και την επιγραφή μιας σλοβακικής εταιρείας κρέατος. Η πρώτη λωρίδα του Α4 είναι κλειστή στο φορτηγό λίγο μετά την έξοδο Neusiedl προς την κατεύθυνση της Βιέννης, και αξιωματούχοι κρατούν επανειλημμένα την ήδη αργή κίνηση, προφανώς έτσι ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο το έργο της σκηνής του εγκλήματος.

Ένα ανάχωμα πίσω από το κλειστό φορτηγό ήταν κλειδωμένο. Η περιοχή συνδυάζεται με σκύλους. Πολλοί δημοσιογράφοι παρατήρησαν τα γεγονότα από μια γέφυρα περίπου 200 μέτρα από τη σκηνή του εγκλήματος. Όλο και περισσότερες ομάδες φωτογραφικών μηχανών φτάνουν εκεί το απόγευμα.

14:34 | Η εταιρεία πούλησε φορτηγά πέρυσι

Τα πτώματα πολλών προσφύγων ανακαλύφθηκαν την Πέμπτη σε φορτηγό στον ανατολικό αυτοκινητόδρομο (Α4) στο Burgenland. Τα γράμματα μιας σλοβακικής εταιρείας κοτόπουλου βρίσκονται στο φορτηγό ψυγείου με ουγγρικές πινακίδες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, 13 από τα φορτηγά τους πουλήθηκαν το 2014. Προφανώς ένας αγοραστής έχει πουλήσει ένα από τα φορτηγά στην Ουγγαρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ποιο όχημα εμπλέκεται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Παρεμπιπτόντως, ο αγοραστής δεν υποχρεούται να αφαιρέσει το λογότυπο της εταιρείας. Η εταιρεία επηρεάστηκε από την υπόθεση.

Σήμερα στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Minoritenplatzee.

# Α4

#Ασυλο

Καλώς ήλθατε

– Ένωση Ute Bock (@vereinutebock)

27 Αυγούστου 2015

14:27 | „Προβλέψιμο“ για την Αμνηστία

„Όποιος μιλάει για τραγωδία εδώ είναι υποκριτής. Είναι προβλέψιμο και, για όλους εκείνους που προσκολλώνται σπασμωδικά σε ένα σύστημα του Δουβλίνου που δεν λειτουργεί πλέον, επίσης αποδέχτηκαν αμελητέα, τρομερή παράπλευρη ζημία“, απάντησε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας ( ai) Αυστρία, Χάιντς Πάτζελτ, σχετικά με την τραγωδία των προσφύγων στο Μπούργκενλαντ. „Αυτή δεν θα είναι η μόνη καταστροφή“, δήλωσε ο Patzelt σε συνέντευξή του στο APA. Η φρίκη ξεκινάει μόνο „όταν αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας. Οι 1.000 νεκροί στη Μεσόγειο και οι αμέτρητοι νεκροί στη διαδρομή των Βαλκανίων ήταν η ανακοίνωση“. Εκτός από αυτό, ο Patzelt τόνισε ότι όσοι μεταφέρουν λαθρέμπορους είναι „εγκληματίες που πρέπει να συλληφθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη“.

14:14 | FPÖ «τρομοκρατημένος», ο ΝΕΟΣ «σοκαρισμένος»

Το αφεντικό του FPÖ Heinz-Christian Strache αντέδρασε «τρομοκρατημένος» στους θανάτους έως και 50 προσφύγων σε φορτηγό. Ο εκπρόσωπος του NEOS για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νικόλαος Σέρρακ ήταν επίσης «σοκαρισμένος». ÖVP και Team Stronach πήραν την τραγωδία ως ευκαιρία να απαιτήσουν μια εντατική μάχη εναντίον λαθρεμπόρων.

14:13 | Η δουλειά της σκηνής εγκλήματος θα διαρκέσει μέρες

Η σκηνή του εγκλήματος λειτουργεί μόνη της μετά το θάνατο ενός ακόμη άγνωστου αριθμού προσφύγων σε ένα φορτηγό ελκυστήρα που βρέθηκε στο Βόρειο Μπούργκενλαντ. Ο Gerald Tatzgern, επικεφαλής του κεντρικού γραφείου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της εμπορίας ανθρώπων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας, το είπε αυτό όταν το ζήτησε το APA.

Το φορτηγό και τα περίχωρά του θα πρέπει να διερευνηθούν σχολαστικά επί τόπου προκειμένου να διασφαλιστούν όλα τα στοιχεία και να μην καταστραφούν ίχνη. Μόνο τότε μπορεί να μεταφερθεί σε μια τοποθεσία κατάλληλη για περαιτέρω ανάλυση. Ο Tatzgern δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για αυτό.

„Το έργο της σκηνής του εγκλήματος σίγουρα δεν θα ολοκληρωθεί σήμερα. Θα συνεχιστεί για τις επόμενες ημέρες“, δήλωσε ο συνταγματάρχης. Έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες με ξένες αρχές για την προέλευση του φορτηγού. Επιπλέον, η αστυνομία ψάχνει μάρτυρες σχετικά με τη στάθμευση του φορτηγού σε έναν κόλπο βλάβης κοντά στο Parndorf (περιοχή Neusiedl am See).

Ο Tatzgern δεν ήθελε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των νεκρών. Σε κάθε περίπτωση, οι νεκροί θα εξεταστούν επίσης για να προσδιοριστεί εάν εμπλέκεται εξωτερική επιρροή.

Όσο περισσότερο κλείνουμε, τόσο πιο συχνά γίνεται τραγωδία

# Α4

Μπορείτε να καταπολεμήσετε τους λαθρέμπορους μόνο εάν υπάρχουν νόμιμες επιλογές ασύλου στον ιστότοπο- Wolfgang Moitzi (@wmoitzi)

27 Αυγούστου 2015

Στη Βιέννη δεν μπορείτε να σταθείτε 10 λεπτά χωρίς να επιβληθείτε πρόστιμο. Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δείτε το φορτηγό A4;

– Rudi Fußi (@rudifussi)

27 Αυγούστου 2015

14:05 | Πρακτικό πένθους στη Διάσκεψη των Δυτικών Βαλκανίων

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Heinz Fischer, ο οποίος ζήτησε από τους αρχηγούς κυβερνήσεων και τους υπουργούς που συμμετείχαν στη διάσκεψη να δώσουν τα πρακτικά πένθους κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν από το μεσημεριανό γεύμα, μίλησε για ένα „συγκλονιστικό γεγονός“. Δείχνει για άλλη μια φορά την «επείγουσα ανάγκη των κρατών μελών της ΕΕ να ανταποκριθούν σε αυτήν την κρίση αλληλεγγύη και σε συνεργασία με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Γνώριζε τις διαφορετικές απόψεις και ενδιαφέροντα σε αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε ο Φίσερ. „Χρειαζόμαστε όμως μια συμφωνία που να βασίζεται στο ευρωπαϊκό πνεύμα και στο άρθρο ένα της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά:“ Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Πρέπει να συναντηθούν μεταξύ τους με πνεύμα αδελφότητας. „

Σε

#Αυστρία

Προφανώς έως και 50 πρόσφυγες ασφυξίασαν σε φορτηγό στον Α4

http://t.co/WptKz7XΓεια

# Ρεπούζ

pic.twitter.com/k9k1BuL3SU

– Florian Flade (@FlorianFlade)

27 Αυγούστου 2015

Η τραγωδία των προσφύγων στο Α4 | Σε ένα φορτηγό τρακτέρ στο Burgenland υπάρχουν πολλοί νεκροί πρόσφυγες …

http://t.co/H09wavVgvr

pic.twitter.com/pcqGgd2Sye

– ORF TVthek (@ORF_TVthek)

27 Αυγούστου 2015

13:37 | Ο υπουργός Δικαιοσύνης «σοκαρισμένος και θυμωμένος»

«Είμαι σοκαρισμένος, βαθιά επηρεασμένος και θυμωμένος», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Wolfgang Brandstetter (ÖVP) στο δράμα προσφύγων στο A4. „Φοβόταν ότι μια μέρα θα υπήρχαν θάνατοι στις μεταφορές λαθρεμπορίου, επειδή το οργανωμένο λαθρεμπόριο είναι μια αδίστακτη και δολοφονική μορφή του πιο σοβαρού εγκλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνέπεια σε όλη την Ευρώπη“, δήλωσε ο Brandstetter.

Ο Brandstetter ανακοίνωσε σε δήλωση που στάλθηκε στο APA ότι το δικαστικό σώμα θα καταπολεμήσει αυτήν τη μορφή εγκλήματος μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών „με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας“.

13:32 | Αναφορές μαρτύρων στο Twitter

Ο Lindsey Hilsum έγραψε: «Περνούσαμε απλώς το φορτηγό στον Α4 στην Αυστρία με 50 νεκρούς πρόσφυγες. Τρομερή μυρωδιά καθώς περπατούσαμε». Δημοσίευσε επίσης μια φωτογραφία.

Μόλις περνούσα φορτηγό στο Α4 στην Αυστρία με 50 νεκρούς πρόσφυγες μέσα. Τρομερή μυρωδιά του θανάτου καθώς περάσαμε.

pic.twitter.com/a2AiDnsy5V

– Lindsey Hilsum (@lindseyhilsum)

27 Αυγούστου 2015

13:00 | Mikl-Leitner στο PK: „Σήμερα είναι μια σκοτεινή μέρα“

„Σήμερα είναι μια σκοτεινή μέρα και οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειες των θυμάτων και επίσης με τους φίλους“, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner (ÖVP). „Αυτή η τραγωδία μας επηρεάζει όλους.“ Οι λαθρέμποροι δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία των προσφύγων, αλλά μόνο για το κέρδος.

Mikl-Leitner για νεκρούς πρόσφυγες στο Α4 | Με την ευκαιρία της ανακάλυψης τουλάχιστον 30 νεκρών …

http://t.co/dkeK1nnLmY

pic.twitter.com/GpfMoHbOSo

– ORF TVthek (@ORF_TVthek)

27 Αυγούστου 2015

Διαβάστε τα νέα δωρεάν για 1 μήνα τώρα! * * Η δοκιμή τελειώνει αυτόματα.

Περισσότερα για αυτό ▶

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

Κερδίστε πραγματικά ασύρματα ακουστικά από την JBL τώρα! (E-media.at)

Νέα πρόσβαση (yachtrevue.at)

8 λόγοι για τους οποίους είναι υπέροχο να είσαι ανύπαντρος (lustaufsleben.at)

Μπιφτέκι γαρίδας σολομού με μαγιονέζα wasabi και αγγούρι μελιού (gusto.at)

Στη νέα τάση: Shock-Down – πόσο καιρό μπορεί η οικονομία να αντέξει σε κλειδώματα; (Trend.at)

Οι 35 καλύτερες οικογενειακές σειρές που γελούν και νιώθουν καλά (tv-media.at)

E-Scooter στη Βιέννη: Σε σύγκριση με όλους τους παρόχους και τις τιμές 2020 (autorevue.at)

Είναι το πιο συζητημένο θέμα του καλοκαιριού: η δραματική κατάσταση των προσφύγων στα σύνορα της ΕΕ και πώς αντιμετωπίζουν οι μεμονωμένες χώρες. Για δεκαετίες, η ΕΕ προσπαθεί να διαμορφώσει μια κοινή προσέγγιση και να την εφαρμόσει με δεσμευτικό τρόπο. Στη συζήτηση για την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες, οι πολιτικοί τώρα πιέζουν ο ένας τον άλλον κάθε μέρα. Τι είναι καινούργιο; Και ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό; Μια επισκόπηση των ευρημάτων, των εξελίξεων και των πιο αμφισβητούμενων θεμάτων.

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες

Η τρέχουσα πολιτική μετανάστευσης και προσφύγων της ΕΕ βασίζεται στη Συμφωνία της Γενεύης του 1951 (και την επέκτασή της το 1967). Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κράτη μέλη ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για θέματα μετανάστευσης και ασύλου. Το 1985, ωστόσο, έγινε ένας κοινός κανονισμός, διότι η δημιουργία μιας κοινής εσωτερικής αγοράς σήμαινε επίσης ότι το ζήτημα των προσφύγων έπρεπε να αντιμετωπιστεί από κοινού.

Η ώθηση ήταν η πρώτη Συμφωνία Σένγκεν, η οποία ρύθμιζε την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων. Δεδομένου ότι όσοι ζητούν προστασία θα μπορούσαν τώρα να κινηθούν ανεξέλεγκτα μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ήταν σαφές ότι πρέπει να βρεθεί μια γενικά εφαρμόσιμη λαβή.

Το 1990, αυτή ήταν η αντίδραση στη συμφωνία εφαρμογής του Σένγκεν. Ως αποτέλεσμα, οι απαιτήσεις εισόδου στον χώρο Σένγκεν τυποποιήθηκαν. Η συμφωνία θεωρείται ως το σημείο εκκίνησης για μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και προσφύγων. Το 1993, μέσω της Συνθήκης του Μάαστριχτ, τα κράτη μέλη ανέλαβαν για πρώτη φορά να συνεργαστούν για την πολιτική για τους πρόσφυγες.

Το 1990 υπογράφηκε η πρώτη Σύμβαση του Δουβλίνου, αλλά τέθηκε σε ισχύ μόλις το 1997. Αυτό (και οι διατάξεις παρακολούθησης) ρυθμίζουν ποια ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου και να προβλέψει τη στέγαση των προσφύγων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι υπεύθυνο το κράτος στο οποίο ένα άτομο που ζητά βοήθεια πρώτα βήματα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Εναλλακτικά, είναι επίσης πιθανό μια χώρα να είναι υπεύθυνη στην οποία ζουν ήδη μέλη της οικογένειας ή για την οποία υπάρχει θεώρηση.